Logische raadsels

Verberg de antwoorden

Laat de antwoorden zien

 

Bob is een gemeentewerker in een klein dorpje ergens in hottentottenland. Op een dag wordt Bob aangesproken door de burgemeester, een beetje een excentriek man. "Bob," zegt de burgemeester, "het stadsplein staat er nogal kaaltjes bij, ik zou graag willen dat jij er 5 rijen van elk 4 bomen zet. De bomen zijn vanmorgend aangekomen en ze staan in het magazijn. Oja, Bob" grijnst de burgemeester "als je hierin faalt ben je ontslagen!"
Bob kijkt even vreemd naar de burgemeester die naar hem staat te grijnzen en haalt zijn schouders op. Dit kan toch geen probleem zijn.
Echter waneer Bob aankomt bij het magazijn zijn daar slechts 10 bomen te vinden zijn. Bob begint te vloeken, ervan overtuigd dat hij zijn baan kwijt is door die stomme burgemeester zijn spelletje.
Maar kan jij Bob niet helpen en samen met hem toch de burgemeester schaakmat zetten? 5 rijen van 4 bomen, 10 bomen ter beschikking...

   

Lucas komt elke dag van zijn werk om 17u met de trein aan. Zijn vrouw zorgt er steeds voor, dat ze stipt op dat moment met de auto bij het station arriveert. Lucas stapt snel in en ze rijden gezellig naar huis. Op zekere dag komt Lucas om 16u30 met de trein aan, waarvan zijn vrouw niet op de hoogte is. Hij besluit naar huis te wandelen. Na enige tijd komt hij zijn vrouw tegen, die op weg is naar het station. Lucas stapt snel in en ze rijden naar huis. Nu blijkt dat ze 10 minuten eerder thuis zijn dan gewoonlijk. Hoe lang heeft Lucas gelopen?

   

1.  U bezit een balansweegschaal en negen biljard ballen, alle ballen hebben dezelfde kleur, maar één biljard bal weegt zwaarder. Hoe kan je door slechts twee maal te wegen, weten welke biljard bal de zwaarste is ?

   
Men tekent een grote rechthoek en trek er een lijn in de breedte door (in de midden)
en de bovenste helft trekt ge in de midden een streep van boven naar onder (tot de middenstreep)
en de onderste helft deelt ge in drie. Het is de bedoeling dat je zonder je balpen van het blad te halen door elke muur precies één keer gaat en je mag de lijn die je aan het trekken ben niet kruisen. Ter verduidelijking: de kamer links boven heeft bijvoorbeeld 5 muren (de onderste muuur van die kamer moet dus dubbel geteld worden). Hoe doe je dit?
______________
|            |           |
|______ |______|
|       |       |        |
|____|____|____|
   
Kan jij 6 kruisjes zetten op een 3X3 bord zonder dat je ergens, ook niet diagonaal, 3 op een rij hebt?
 
 
 
In hoeveel stukken kan je een pizza verdelen met 3 rechte verticale sneden en zonder stukken te verleggen?
 
 
Je hebt 9 vaten vol met graan. Elk vat bevat graan dat 10 kilo weegt per kubieke meter behalve één vat, daar weegt een kubieke meter 11 kilo. Hoe kan je door slechts één keer te wegen met een digitale weegschaal (waarop je zoveel kubieke meter als je maar wilt mag laden) het vat eruit halen waarin het graan van 11 kilo/kubieke meter zit?
   
Je komt aan een kruispunt waar je moet kiezen tussen 2 wegen. Een weg leidt naar de dood en de andere leidt naar het leven. Er staat een leugenaar en iemand die altijd de waarheid spreekt aan het kruispunt. Je weet niet wie de leugenaar is en wie de waarheid spreekt. Kan je door slechts één vraag te stellen weten wat de weg naar het leven is?
   
Ik heb 4 kisten die elk op slot zijn en ik heb de 4 bijhorende sleutels. Je weet niet welke sleutel bij welk slot hoort. Hoeveel keer moet je minimaal proberen om zeker te zijn welke sleutel bij welk slot past?
   
In een put van 20 meter diep zit helemaal onderin een slak. De slak wil naar boven en begint te klimmen. Overdag stijgt de slak 5 meter, maar 's nachts daalt de slak 4 meter. Dat gaat zo elke dag door. Na hoeveel dagen heeft de slak de rand van de put bereikt?
   

 

1 - 2 - 3

 

 

 

 

 
Privacybeleid