Logische raadsels

Verberg de antwoorden

Laat de antwoorden zien

 

Drie goden X, Y, en Z heten (in onbepaalde volgorde) Waar, Vals en Willekeur. Waar spreekt altijd de waarheid, Vals liegt altijd en Willekeur antwoordt willekeurig de waarheid of de leugen. De opdracht bestaat eruit om door drie ja/neen vragen te stellen exact de identiteiten van X, Y en Z te bepalen. Je mag kiezen aan welke god je elke vraag stelt en je mag meerdere vragen aan dezelfde god stellen. Een bijkomend probleem is dat de goden wel Nederlands verstaan, maar zelf niet kunnen spreken. Ze antwoorden met 'dah' en 'nah', maar vooraf is niet bekend welke 'ja' en welke 'neen' betekent.
  Cruciaal in de oplossing is het identificeren van Willekeur. We beschouwen daarom de volgende vraag: "Als ik u zou vragen of één plus één twee is, zou u dan 'dah' antwoorden? " Als we deze vraag stellen aan Waar of Vals, dan krijgen we als antwoord altijd 'dah'. (dit is eenvoudig zelf na te gaan door alle mogelijkheden uit te proberen). Analoog zal de vraag "Als ik u zou vragen of één plus één drie is, zou u dan 'dah' antwoorden?" altijd 'nah' als antwoord opleveren als de god waaraan het gevraagd is Vals of Waar is. Als we dit gebruiken, is een mogelijke oplossing:
  1. Vraag aan god Y: "Als ik jou zou vragen 'Is X Willekeur?', zou je dan 'dah' antwoorden?". Als Y 'dah' antwoordt, dan is ofwel Y zelf Willekeur, ofwel is X Willekeur. In beide gevallen is Z dus niet Willekeur. Als Y 'nah' antwoordt, dan is ofwel Y Willekeur, ofwel Z, en dus is X zeker niet Willekeur.
  2. Vraag nu aan de god die zeker niet Willekeur is het volgende: "Als ik u zou vragen: 'Bent u Waar?', zou u dan 'dah' antwoorden?" Als het antwoord 'dah' is, deze god Waar. Als het antwoord 'nah' is, dan is deze god Vals.
  3. Vraag aan dezelfde god "Als ik u zou vragen 'Is Y Willekeur', zou u dan 'dah' antwoorden?" Als het antwoord 'dah' is, is Y willekeur. Anders is de god waartegen je nog niet hebt besproken Willekeur. Nu weet je dus de identiteit van Willekeur van of Vals of Waar, maar dus ook de identiteit van de laatste (door eliminatie!).
Einsteins raadsel: Einstein schreef dit raadsel op het einde van de 19° eeuw. Er zijn vijf huizen in vijf verschillende kleuren. In elk huis woont een persoon van een andere nationaliteit.
De vijf eigenaars drinken ieder andere dranken, roken ieder andere sigaretten en hebben ieder een ander soort huisdier. De vraag is : wie is eigenaar van de vis? Wat weten we ?
-De Engelsman woont in het rode huis.
-De Zweed heeft honden.
-De Deen drinkt thee.
-Het groene huis staat links van het witte huis.
-De eigenaar van het groene huis drinkt koffie.
-De persoon die Pall Mall rookt, heeft vogels.
-De eigenaar van het gele huis rookt Dunhill.
-De man die in het middelste huis woont, drinkt melk
-De Noor woont in het eerste huis.
-De man die Lucky Strike rookt, is de gebuur van degene die katten heeft.
-De eigenaar van de paarden woont naast de Dunhill-roker.
-De man die Stuyvesant rookt, drinkt bier.
-De Duitser rookt Caballero.
-De Noor woont vlak naast het blauwe huis.
-De man die Lucky Strike rookt, heeft een gebuur die water drinkt.
  Eerste huis: Geel, Noor, katten, water, dunhill
Tweede huis: Blauw, Deen, paarden, thee, blend
Derde huis: Rood, Brit, vogels, Melk, Pall Mall
Vierde huis: Groen, Duitser,vissen, koffie, Prince
Vijfde huis: Wit, Zweed, honden bier, Blue Master
 
   
 
   
   
 
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   

 

1 - 2 - 3

 

 

 

 

 
Privacybeleid